Doina Ruşti
Manuscrisul fanariot - Doina Ruşti Mămica la două albăstrele - Doina Ruşti Patru bărbaţi plus Aurelius - Doina Ruşti Cămaşa în carouri - Doina Ruşti Lizoanca - Doina Ruşti Fantoma din moară - Doina Ruşti Zogru - Doina Ruşti Omuleţul roşu - Doina Ruşti
Doina Ruşti
Manuscrisul fanariot Mămica la două albăstrele Patru bărbaţi plus Aurelius Cămaşa în carouri Lizoanca Fantoma din moară Zogru Omuleţul roşu
  eng english                          fran français    ititaliana

Zogru

Ed. Polirom, 2006
COLECŢIA EGO-PROZĂ    

CV
Fantoma din moară

The Romanian Academy's Ion Creangă Prize/ 2009 (for Lizoanca)

The Romanian Writers' Union Prize for Best Prose/2008 for the novel The Ghost in the Mill

The Romanian Writers' Union Prize for Best Prose (the Bucharest Writers’ Association)/ 2007 (for Zogru)

Cronici


LECTURA
auctoriala (înregistrare Radio Cultural: Dana Pitrop)

Dan C. Mihăilescu despre Zogru (Pro TV)

Despre
Zogru, cu poetul George Mihalcea, pe B1 TV
(o secventa audio)

De vorbă cu Dana Pitrop la Generatia 2000Radio Cultural, 14 martie, 2006

Dialog cu Iolanda Malamen

Lansarea romanului
 

Premii
 

Întâlniri, 
discuţii, lansari
 
 

 

zogru


Zogru este zeul lumii româneşti, martorul şi declanşatorul faptelor minore. El singur ştie unde se află mormântul lui Dracula sau care este misterul dispariţiei lui Stroe Leurdeanu. Deţine toate amănuntele iubirii dintre Zoe şi Enăchiţă Văcărescu. A trecut prin ciuma de pe vremea lui Moruzi şi prin bătăliile istoriei. A pozat unui iconar medieval şi-a trăit în doze mici nenumărate vieţi anonime. El este păstrătorul tuturor acelor întâmplări pe care istoria mare nu le-a reţinut. Numai el cunoaşte secretul unui obscur Achile şi fabuloasa ascensiune a servitoarei Vencica. Doar în memoria lui se mai găsesc amănunte ale asasinării lui Teodosie şi numai el ştie că în spatele marilor miracole dumnezeieşti se află stângăciile unui neştiut Dionisie. Amestecat atât în faptele înalte cât şi în mizeriile cotidiene, viaţa lui depinde în bună măsură de nefericirile şi de fricile lumii, de suferinţele Giuliei, de cinismul lui Andrei Ionescu, de pulsul adevărat şi incontestabil al vieţii.

Zogru este un demon îndrăgostit, un djin binevoitor, un naiv, un gafeur şi un încurcă lume, pentru totdeauna legat de sângele detestabilului Ioniţă Bubosu.  Şi chiar mai mult de atât.

 

"Zogru ţese prin transmigrarea sa un fir comun între vieţile locuite, deschizând în mit spaţiul îngust al poveştii". (Marco Dotti, Il Manifesto)


 

Traduceri:
Zogru (frag.) -  in 11 books contemporary romanian prose, Ed. Polirom, 2006, trans: Alistair Ian Blyth

zogru, balkani
                     publishing

Zogru
, BALKANI Publishing House, Sofia , 2008 trans: Vasilka Alexova
Cronica lui Bojidar Kuncev

Plovdiv

zogru

Zogru, 2010, trad Roberto Merlo, Bonanno Editore
text

In aparenţă, o fiinţă venită din miezul pământului în anul 1460, Zogru este, în realitate, pulsul neştiut al istoriei, o stare de spirit, specifică tuturor oamenilor atinşi de aripa morţii ori a melancoliei.
Acţiunea prezintă povestea personajului de la naştere până în anul 2005, în formula unei biografii legendare. Chinuit de gândul că nu are o identitate, el trece prin numeroase întâmplări, traversând epoca fanariotă, perioada interbelică şi pe cea comunistă, descoperind treptat că existenta lui este legată de oameni si locuri. Preocupat de propria nefericire (dragoste si gelozie),  în contextul acesta,  de suferinţă,  Zogru trăieşte, în sfârşit, experienţa capitală, care îi revelează adevăratul lui rol în lume, de a fi pulsul vieţii şi impulsul morţii.
Cronici

Roberto Merlo despre Zogru

Eu despre Zogru

"După ce-a murit mama, câţiva ani buni am fost obsedată de starea ei din ultimele săptămâni de viaţă, încercând să reconstitui fapte, emotii transformări. Era îndrăgostită de un necunoscut, ceea ce o făcea să arate transfigurată şi lunatică. Despre mulţi oameni se spune că înainte de a muri îşi schimbă dispoziţiile, comportamentul şi chiar caracterul. Am auzit de multe ori spunându-se despre cineva că se poartă ca şi cum ar fi intrat în anul morţii. De asemenea, cunosc multe poveşti despre oameni metamorfozaţi inexplicabil cu puţin timp înainte să moară. Pe aceste experienţe şi observaţii mi-am clădit viziunea despre Zogru, personajul romanului omonim. Sunt încredinţată că există un astfel de flux emoţional, un Zogru, care măsoară tensiunea vieţii şi apropierea morţii. Eroul meu este o fiinţă care trăieşte în sângele oamenilor, contaminându-i cu sentimente lui, împingându-i într-o stare de melancolie şi de dragoste, care, în unele cazuri, precede moartea. Dar există şi multe alte situaţii, în care întâlnirea cu el nu este decât un prilej de meditaţie şi de a detecta o miraculoasă legătură între idealurile cele mai timpurii şi suflul parfumat al lumii subtile. Prin această poveste am încercat să-mi spun concepţia despre fragilitatea vieţii şi despre Dumnezeu. Însă şirul lung de aventuri prin care trece Zogru dovedeşte că până şi zeii au îndoieli şi surprize majore." (Doina Ruşti - Cele 4 dimensiuni ale feminităţii româneşti, vol II, 2011)


Subiectul romanului
 
fragment din roman

Subject of the novel

Excerpt from the book
 
 

Alte cărţi


Omuleţul roşu Editura Vremea, 2004
 
 

Nuvele şi povestiri
 

Basme

wikipedia


zogru
Cu Horia Gârbea la lansare


Prefaţă: Ioan Groşan
"Zogru este un roman care se citeşte repede, cu plăcere şi lasă în urmă gustul complicat al meditaţiei. Este o carte frumoasă, bine scrisă, care aduce în actualitate lectura voluptoasă, grija faţă de poveste şi o memorabilă invenţie stilistică."

doina rusti

Doina Ruşti

Copyright © Doina Ruşti