Doina
Ruști

Paturi oculte

Paturi oculte - Doina Ruști
Editura Litera, 2023
Paturi oculte - Doina Ruști
Editura Litera, 2020

“Scriitoare de talent, Doina Ruști persiflează fantasticul noir.”

Doi studenți de la Litere se îndrăgostesc în mod straniu, după ce intră în contact cu niște paturi mistice. În spatele întâmplării se află un șir lung de povești dintr-o lume mai veche sau mai nouă, palpabilă sau subtilă, dar în mod clar legată de istoria actuală.

Litera, 2020,

Editia a II-a Litera, 2023 (serie de autor)

72.000 wd

bestseller

AICI - cele 50 de trailere făcute după roman de elevi de la 50 de licee din București și fin țară

"Plecând de la cotidianul bucureștean, lumea celor dispăruți ne este propusă, apoi, sub o formă metaforică. Capitolul „Roșcovii” face astfel saltul de la romanul exotico-magico-realist la cel metafizic. Iar finalul romanului vine cu o surpriză de proporții. (Pentru un cititor foarte atent, ea este anunțată dinainte).” (Serenela Ghițeanu, Revista 22)

"Flori fusese acea fotografie pe care o păstrezi în album, amintirea vagă a unei iubiri. Nu‐i spuseseră roșcovii că to- tul e o metaforă? O metaforă – asta era Flori, iar pentru el, calea de‐a se întoarce la roșcovi.” (Paturi oculte)

„Cititorii Doinei Ruști sunt deja obișnuiți ca în cărțile sale să găsească povești care se juxtapun sau se întretaie, în special în tripticul balcanic, povești care se luminează unele pe altele și care dau adâncime unei narațiuni cu mai multe „ramificații”. Face deja parte din stilul autoarei să țeasă istorii savuroase, exotice, pline de amănunte de epocă, însuflețite de umor.” (Serenela Ghițeanu, Revista 22)

ÎNTÂLNIRI CU CITITORII

Interviuri: Gândul, Formula As, TVR, Orange: Colțul de cultură, Jurnalul Național, Tango. Marea dragoste, Semn din carte, Osme,

Mediafax

Boovie, 2023, Brașov

"Nu departe de Universitate, în spatele statuii lui Mihai Viteazul, era o cafenea unde-mi plăcea să merg și unde se și petrece o parte din acțiunea romanului Paturi oculte, un loc drăguț, cu terasă largă, lângă Biserica Rusă. Într-o zi mi-am dat întâlnire acolo, era un fel de întoarcere la „locul crimei”, și-am descoperit că dispăruse. Pandemia a băgat în faliment multe restaurante, încât în fiecare săptămână descopeream schimbări. Pe unde altădată erau chestii fițoase, pe timpul molimei au apărut rotiserii, mici cantine cu mâncare ieftină. Bucureștiul s-a umplut de sirene (exact ca-n romanul meu), de scutere încărcate cu pachete de mâncare, de oameni mascați. Numai Dâmbovița a rămas neatinsă, pe malurile ei au continuat în tot acest timp să se plimbe micii bibliotecari invizibili ai orașului București."

Doina Ruști, interviu în revista Sinteza, 2021

videoplay
Un trailer făcut de elevii Colegiului Ghe Asachi, București
videoplay
Paturi oculte - și audiobook
videoplay
TVR, interviu
videoplay
Cu Dorotheea
videoplay
Interviu, Media Books
videoplay
Interviu cu Florin Spătaru, Colțul de cultură
videoplay
Opinii despre Paturi oculte
videoplay
Opinii despre Paturi oculte2
videoplay
videoplay
videoplay
videoplay
Hărți din romane
share on Twitter
share on Facebook