Doina
Ruști

Proză contemporana și cititorii

La EBS Radio despre lectură în secolul XXI și despre noua colecție a Bibliotecii de Proză Contemporană, de la LITERA. Un interviu de Anca Basfalean. (2020-10-19)
Proză contemporana și cititorii - Doina Ruști

„Toți citim, dar noile tipuri de lectură nu înlocuiesc vechiul ziar, ci înlocuiesc, de fapt, cartea”

Scriitoarea Doina Ruști a vorbit la EBS Radio despre lectură în secolul XXI, dar și despre noua colecție a Bibliotecii de proză contemporană, care susține literatura națională.

Scriitoarea Doina Ruști nu este de acord cu faptul că nu se mai citește în România, ci spune că, în timp, au apărut noi tipuri de lectură.

„Toți citim, de fapt. Eu cred că se citește chiar foarte mult, dar tipurile de lectură sunt altele… Noi căutăm pe ‘net’ în fiecare dimineață cuvinte cheie, căutăm fragmente, opinii, confesiuni, în primul rând. Toate aceste tipuri de lectură nu înlocuiesc vechiul ziar, ci înlocuiesc, de fapt, cartea”, spune Doina Ruști.

Ea a vorbit și despre noua colecție Biblioteca de proză contemporană, care aduce în lumină scriitorii români.

„Scriitorii (care apar în colecție, n.red) sunt de toate categoriile. Sunt scriitori care sunt mai cunoscuți, mai promovați și scriitori care au rămas în margine, scriitori excepționali de care nu știe nimeni. Și această colecție, care va cuprinde un număr foarte mare – iese cu cinci titluri acum, după care va avea o apariție ritmică de o carte pe lună – nu numai că reprezintă o platformă pentru scriitorii care trebuie să se exprime, care trebuie să scrie, să aibă unde și cum să ajungă la citoitorii lor, dar totodată este și o colecție care răspunde situației în care ne aflăm acum. Suntem într-o stare de pandemie, într-o stare grea și cred că literatura își păstrează rolul ăsta de a construi tunele între cel care scrie și ceilalți. Poate deveni o cale de comunicare, un canal foarte prețios”, a mai spus Doina Ruști.

Mai mult

share on Twitter
share on Facebook