Doina
Ruști

„Treisprezece” ‑ o carte așteptată

13 prozatori dedicați registrului fantastic și o prefață semnată de Andreea Apostu (2021-07-24)
„Treisprezece” - o carte așteptată - Doina Ruști
videoplay
Treisprezece

De la Trenul de noapte, o antologie publicată de Astra, în 1987, n-a mai apărut o carte de proză, semnată de autori contemporani dedicați fantasticului literar.

Volumul a ieșit zilele astea de sub tipar la Litera, în colecția Biblioteca de Proză Contemporană. Treisprezece scriitori semnează povestiri în registru fantastic, abordând varii teme, de la hibridul monstruos la granița labilă dintre viață și moarte ori la condiția de fantomă prinsă între lumi. Străzi, orașe halucinante, studenți înainte de examen ori copii prinși într-o realitate iluzorie. Nu lipsesc nici dialogurile peste timp: o replică inteligentă dată lui Gogol, un mesaj trimis lui Saramago, o despărțire de Kafka. Unii dintre autori au scris mai multe povestiri, alții au spus totul într-o singură poveste. Cei treisprezece prozatori sunt (în ordinea apariției în volum): Pavel Nedelcu, Bogdan Răileanu, Iulia Micu, Lucian Mîndruță, Mihai Ene, Cosmin Leucuța, Doina Ruști, Tudor Ganea, Alexandru Trușcă, Mihail Victus, Octavian Soviany, Iulia Pană, Radu Găvan.

Cartea are o prefață semnată de Andreea Apostu.

https://www.youtube.com/watch?v=rGiEvYV0qyE

Ce s-a spus

„Cu texte care explorează registre diverse ale fantasticului, de la rescriere parodică la mit, creștinism medieval, viață de după moarte și supranatural gogolian, Treisprezece nu poate decât să trezească și să mențină cu ușurință atenția cititorului.”

Andreea Apostu

O primă întâlnire cu autorii, a avut loc la Muzeul Literaturii, in seara zilei d 21 iulie.

Treisprezece. Proză fantastică este o carte⁠–⁠eveniment în inflația de autoficțiuni și în panta descendentă a prozei scurte. Salut încântat acest gest al editurii Litera de a publica o antologie a fantasticului extrem contemporan, care nu se reduce la un anume pattern, ci încearcă să frecventeze diverse zone ale manifestării supranaturalului. Fie ca e vorba de un fantastic grefat pe folclor sau pe o sursă de inspirație, fie că e vorba de un straniu scintilant, care face să tresară cititorul cu fiecare rând, fie că e vorba de un miraculos eteral și îmbietor, florilegiul de față este un excelent comeback al ficțiunii pure.

intergral în OPTm

Emanuel Lupașcu

https://www.youtube.com/watch?v=4fnllnbIL5o&list=PLE9031066E21720C3&index=12

Volumul Treisprezece. Proză fantastică se citește cu plăcere pentru că prozele selectate sunt scrise de povestitori care îndrăznesc să își urmeze visele neobișnuite și să ajungă astfel în locuri neexplorate. Cu umor, adesea, care este rar în acest gen. Încă o dată, fantasticul e nu doar incursiunea într-o lume exotică, în care se întâmplă ceea ce nu poți explica, ci e și o altă cale de a concepe o realitate a cărei complexitate nu scapă, o dată și încă o dată! 

mai mult în Revista 22

Serenela Ghițeanu

Lansarea de la Muzeul Literaturii a avut numeroase surprize. Mucian Mîndruță a citit un fragment din povestirea sa de pe drumurile Moldovei, iar Adriana Titieni a interpretat un fragment din carte.

Volum colectiv, Treiszpreze aduce povestiri variate și autori din multe grupuri, generații și cu mofturi diferite:)

Bogdan Răileanu a scos din povestirea lui o carte, care avea între coperți alte cărți, ca o păpușă rusească.

Allex Trușcă n-a venit singur, ci împreună cu iubita și cu un djinn.

Tudor Ganea avea un fantomă peste umăr, care-i șoptea uneori cum să răspundă la întrebările lui Liviu G Stan.

Și-apoi a-nceput ploaia, adusă de la Craiova, de Mihai Ene - martoră îmi este Oana Boșca Mălin.

https://www.youtube.com/watch?v=V-a0ff3F944

Urmează 2 mega evenimente la mare: pe 24 în Vama Veche și pe 25, seara, la Neversea, în Constanța.

Apoi un dialog mai aplicat, pe 27 iulie, la Karta, pe treptele Bibliotecii Naționale, unde ne-am dat întâlnire cu niște sirene. Invitata specială a întâlnirii este Cristina Bogdan, iar amfitrioană - Adriana Titieni Irimescu, însoțită de o cohortă de zâne, care n-au mai avut loc în trăsura lui Ilie, aducătorul de ploi.

share on Twitter
share on Facebook